> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });
Copenhagen Winery

Copenhagen Winery er både kreative på indhold og design. Etiketterne er moderne og humoristisk tegnet af Nina Dissing og Anders Morgenthaler.

Copenhagen Winery – prisvindende dansk frugtvin

Mens vi svælger os i alverdens vine, er det nemt at glemme, at man kan lave vin på så meget andet end Vitis Vinifera, vindruerne der oftest anvendes til vinfremstilling. Herhjemme har vi haft en meget lang tradition for at lave frugtvin. Tænk blot på kirsebærvin, der er blevet lavet på Fyn siden midten af 1800-tallet under navnet Kijafa, en vintype som Frederiksdal har forfinet og taget til helt nye højder.

Et af de nye skud på stammen med frugtvine er Copenhagen Winery, der sidste år stjal rampelyset fra nogle af de mere garvede producenter herhjemme, da deres mousserende frugtvin Aroma tog prisen som årets bedste frugtvin ved Dansk Vinskue 2019.

Kokke laver vin

Bag Copenhagen Winery står Morten Haukaas og Søren Damgaard, der begge er uddannet kokke med erfaring fra flere Michelin-restauranter, kogebøger, opskriftudviklere og kokkeundervisning. Makkerparret har produceret cider og frugtvin på et hobbyplan siden 2011, men tog 2016 springet og blev erhvervsavlere med en årlig produktion på 12.000 liter primært mousserende vin på økologiske æbler og blomster, der er høstet på og omkring gården i Lynge.

Udover så meget økologi som muligt, er en af grundfilosofierne ved Copenhagen Winery også at bruge den danske natur, de naturlige danske afgrøder og blomster som base for deres eksperimenter. Derfor bruger de – udover æbler – både blomster og danske bær som hindbær og slåen i produktionen. Ja, de har sågar lavet en rødvin på slåen…

Der er med andre ord tænkt helt ud af boksen, og for at give det hele en ekstra kant har tegnerne Anders Morgenthaler og Nina Dissing sat et finurligt, humoristisk præg på etiketterne.

For nylig blev jeg inviteret til at smage på noget af sortimentet, der udover de mousserende æblevine også inkluderer en gin, en brandy, en dessertvin og den førnævnte rødvin. Og overordnet er det en stor og positiv oplevelse, når man lige har sat den traditionelle vinkasket på sned. For man kan ikke komme uden om, at det er lidt anderledes.

Copenhagen Winery

Fra venstre Copenhagen Winerys bud på en rødvin lavet af slåen, og de tre mousserende æblevine, Belle, Santana og Aroma. Sidstnævnte tog prisen som årets bedste frugtvin ved Dansk Vinskue 2019.

Nordic Bubbles Santana 2016, 11,5%

Mousserende vin lavet på økologiske Santana æbler, der er kendetegnet ved deres sødme og friskhed. Let uklar i glasset med lette bobler og fint skum. Dufter friskt og dybt af æblekød med let gæret som en applepie med vanilje og flødeskum. Frisk og let i smagen med supermodne og søde æbler, der har en let oxidering, der giver noget dybde til indtrykket. Dertil et drys af vanilje og kanel. Superskøn, frisk og anderledes mousserende vin – oplagt til gammeldags æblekage.

Vejl. pris 195 kr. for 750 ml.

 

Nordic Bubbles Belle 2016, 12,5%

Til den søde Belle i lyserød morgenkåbe har Copenhagen Winery brugt økologiske æbler af sorten Belle de Boskoop, der med sin kraftfulde og søde smag bruges som madæble. Her har den givet en mousserende vin, der er dyb gylden i farven med lette og hurtige bobler og ikke mindst en flot vedvarende skumkappe. Visuelt kunne den nemt forveksles med en guldøl. Men, men… aromaen fortæller en helt anden historie. Dyb og sød og ren æblemost med et lille skær af blå ost. I smagen er der dog kun æbler og let vaniljesukker. Mere sød, ren og dirket i udtrykket end vinen lavet på Santana.

Vejl. pris 195 kr. for 750 ml.

 

Nordic Bubbles Aroma 2016, 12,5%

Kåret til den bedste frugtvin på Dansk Vinskue 2019, hvilket var lidt af en bedrift. Lavet på økologiske Aroma æbler, der har ligget 2 år på bærmen. Det er den tørreste udgave i sortimentet hos Copenhagen Winery og dermed den eneste, der ikke kan gå til en dessert. Stram og rank næse med æble, abrikoskerne og croissant. Tør og fokuseret æblesmag, nærmest smooth i god balance mellem syre og frugtsødme. Meget præcis og direkte. Lækker og frugtig mousserende vin, der kan udfordre og være et alternativ til de traditionelle mousserende vine ved valget af en aperitif, til grønne, let syrlige salter eller en mild kødret som en tatar.

Vejl. pris 195 kr. for 750 ml.

 

Sloerolo, 2018

Den har et vist navnefællesskab med en piemontesisk vin, men udover en pæn høj syre, en alkoholprocent på 14, og en lys teglfarve i glasset ophører en hver form for sammenligning. Det er da heller ikke en vin, der er lavet på druer, som vi kender dem. Her består basen af slåen, og selvom den ender med et vinøst præg, er det noget helt andet. Pæn intensitet i næsen med en gennemtrængende og krydret aroma af slåen og vådt fad. Har du tidligere lavet snaps på slåen, kan du måske have en anden forventning til smagen, når syrlige kirsebær og slåen rammer blidt og blødt på tungen klædt i en fin syre og markante fadnoter – men meget lidt tannin. En meget anderledes vin, en ’killer’ ved enhver blindsmagning, men til et stykke mørkt fuglevildt…. kunne den være spændende.

Vejl. pris 195 kr. for 750 ml.

 

Copenhagen Winery

Dessertvinen Mr. Pink, brandyen Wild Apple Jack og den mørke gin med slåen.

Mr. Pink, 15,5%

Er Copenhagen Winerys bud på en dessertvin på 15,5 procent alkohol. Lavet på et kryokoncentrat af æblemost og vilde bær, hvilket også giver udslag i en sød velbalanceret smag og duft med både søde, syrlige og oxiderede æbler, hindbær og lidt bitter rød blomme. Sød ja, men det er stemt meget godt af med en høj syre. Superskøn vin til ost og isdesserter med bær.

Vejl. pris 159 kr. for 250 ml.

 

Wild Apple Jack, Handcrafted Apple Brandy, 47%

En brandy lavet på nogle af de ældste vildæbler herhjemme. Æblerne er kværnet groft og har derefter trukket lang tid på spiritus, hvorefter den har lagret på gamle bourbonfade, hvilket anes i den sprittede næse, der udover æblemost også har en del vanilje og fadet spice. Heftig og spids i smagen med et markant spritattack, noget fad- og frugtsødme med smag af æbler og let karamel. En lidt for skarp brandy til at kunne nydes alene, men som et frugtigt indslag i en cocktail kan den ikke så lidt.

Vejl. pris 385 kr. for 500 ml.

 

Blackthorn, Handcrafted Botanical Gin, 43%

Alle skal have en gin i sin portefølje, og hvis den ikke skal forsvinde i mængden, bør den helst stikke lidt ud. Det gør ginen fra Copenhagen Winery også – og heldigvis på den positive måde. Den er helt dyb og mahognirød i farven, men enebærrene i aromaen afslører den som gin. Aromaen byder desforuden på store mængder slåen og savsmuld. Blød, let sødlig og rig i smagen, hvor slåen tager hovedrollen, mens enebærrene synger kor i baggrunden. Lækker rund og behagelig. Har prøvet den flere gange med en tonic, men jeg synes, at de mange nuancer fra både slåen og enebær forsvinder, så jeg foretrækker faktisk denne helt ren.

Vejl. pris 385 kr. for 500 ml.

Er du skarp på vin? Test din viden med Smag På Vins quizzer

Annonce

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Lær, hvordan dine kommentarer data behandles .

Lost Password

Close