> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

IPSUS – måske den bedste Chianti Classico nogensinde

IPSUS – måske den bedste Chianti Classico nogensinde

En af Italiens store vin-familier, Mazzei i Toscana, har i en årrække i al stilhed gået og puslet med et projekt, der nu ser dagens lys. En Chianti Classico Gran Selezione på syv forskellige Sangiovese kloner fra den 6,5 hektar store mark Il Caggio. Familien erhvervede ejendommen i 2006, og fra starten var det tydeligt for familien, at denne mark var noget helt særligt, hvorfor man definerede en målsætning om at lave den bedste vin fra Chianti Classico-betegnelsen… intet mindre!

Der er derfor heller ikke sparet på noget undervejs. Der er gået næsten 10 år med at smage sig frem, omlægge mark og kælder til bæredygtighed produktion og at finde frem til de let-ristede fade fra Bourgogne, der kan understøtte frugten bedst muligt (50 procent på nye fade, 50 procent på stål). Med årgang 2015 mente winemaker Gionata Pulignani og Giovanni Mazzei, der har fået ansvaret for Il Caggio, at de nu var kommet i mål med en vin, der levede op til deres forventninger.

Winemaker Gionata Pulignani og Giovanni Mazzei præsenterede stolt familiens nye barn, Il Caggio IPSUS, en Chianti Classico Gran Selezione, der stræber efter at blive den bedste Chianti Classico nogensinde…

Winemaker Gionata Pulignani og Giovanni Mazzei præsenterede stolt familiens nye barn, Il Caggio IPSUS, en Chianti Classico Gran Selezione, der stræber efter at blive den bedste Chianti Classico nogensinde…

IPSUS hedder det nye barn, der også vil være den dyreste vin i familiens portefølje med en pris på ikke mindre end 2.500 kroner pr. flaske. Det er mange penge for en flaske vin, men det skal ses i lyset af den lange udviklingstid, og at der kun laves 3.600 flasker af de årgange, de vælger at sende på markedet. Herhjemme forhandles vinen af Victoria Vine, der forventer rift om de kun 60 flasker, der kommer til Danmark.

Men hvordan smager den så, og er den alle de penge værd?

I glasset er den en ren og klar rubinfarvet vin. Nydelig og fin aromaintensitet, der tager til i takt med at vinen får tid til at åbne sig i glasset. Meget ren og direkte med noter af røde kirsebær, en smule hindbær, masser af roser, viol, lavendel, krydderurter i blomst og helt diskrete fadnoter. I smagen er den kirsebærdrevet suppleret med lette florale noter, mynte, noget orangecitrus og let støvet mineralitet.

Meget smuk vin, en oplevelse og en fornøjelse i sin helhed. Endnu ungdommelig i udtrykket, men med kompleksitet, harmoni og struktur. Gad godt at gensmage 2015’eren om 10 år, hvor den har udviklet tydelige tertiære noter.

Om den så er alle pengene værd…? Det handler vel mere om den individuelle pengepung. Er du typen, der køber Opus One, Grange, Rayas og mange af de gode Bourgogner, skal du også have IPSUS i din samling. Med tiden vil prisen for 2015-årgangen endda sikkert stige yderligere, da der er et glimrende lagringspotentiale i den.

97/100 point
Il Caggio IPSUS, Mazzei, 2015
Chianti Classico Gran Selezione
Sangiovese
Toscana, Italien

2.500 kr. Forhandles af Victoria Vine

Test dig selv: Er du skarp på vin? Test din viden med Smag På Vins quizzer

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lost Password

Close