> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

Vine til Mortens Aften

Her er dine vine til Mortens Aften

Der er ganske kort tid til Mortens Aften, og så skal vi naturligvis have and, selv om hele aftenen faktisk er skabt som en hævngerning mod en rapkæftet gås i det fjerde århundrede, men lad det nu være…

Desværre er der mange, der betragter Mortens Aften som en lille generalprøve på juleaften. Anden skal steges hel, og der skal snittet rødkål, kogt op med sukker og syre, samt søde, brunede kartofler til. Og så skal vi heller ikke glemme en fed, brun sovs.

Anden er det evige offer

Når der skal sættes vin til denne menu, er den stakkels and igen det uskyldige offer. Det er tilbehøret, det fede, det sukkersøde og det syrlige på samme tid, der giver udfordringen. Den syrlige rødkål giver vinen et metallisk præg. Det populære bud kunne derfor være den italienske Amarone, og det er heller ikke helt fjollet, da den både har saft, kraft og procenter til at klare det søde og det fede. Men elegant det bliver den ikke.

I stedet for skrue volumenknappen i bund på alle kanaler allerede i november, vil jeg droppe både rødkål og brunede kartofler til Mortens Aften anden – og så bliver juleanden jo også så meget mere spændende. Derfor kommer mit tilbehør til fuglen enten til at stå på et kartoffel-urte fad eller bagte rodfrugter med krydderurter og dertil en fyldig salat.

Dermed har jeg også større råderum, når jeg skal vælge vinen til. Jeg har her fundet en lille samling af gode vine, der passer til november, rusk, regn og and:

La Ripassa de Montagne, Benjamin Darnault, 2014, er lavet på tørrede druer, og dermed har den nogle af de egenskaber fra Veneto, som så mange danskere godt kan lide. Men der også rigtigt meget Sydfrankrig i.

Valpolicella Ripasso, Bertani, 2014. Den ’ægte’ vare i ripassosegmentet, godt krydret, men ikke så sød, som så mange af dens artsfæller.

Mere frugtig er Selvarossa Salice Salentino, Cantine Due Palme, 2012. Et godt valg, hvis du vil køre traditionel andemenu – og så er den oven i købet ikke så jammy.

First Press, Cabernet Sauvignon, 2013 har lidt mere varm frugt og er rimelig let på både tannin og syre.

Med Saint Clos Pierre, Châteauneuf-du-Pape Urbi, 2012, bevæger vi os op i pris. Men det er også vin af helt speciel karakter. Flot vin, der fortjener hovedrollen.

Hvis du vil have repeteret, hvorfor vi fejrer Mortens Aften, udover at man ikke skal udnytte en anledning til at spise og drikke godt, er der et link til en god forklaring her.

Annonce

Lost Password

Close