> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

Riedels Old World Syrah glas i Performanceudgave til venstre og Veritasudgave til højre. Performance-glasset har blandt andet fået en større fod, der tipper den visuelle balance, som Veritas-glasset har. Bemærk bølgerne i Performanceglasset…

Riedel Performance – et godt arbejdsglas

Det kommer næppe som den store overraskelse for de trofaste læsere her på sitet, at jeg er overordentligt begejstret for Riedels Veritas serie. De er druetypiske på den måde, at de understøtter de karakteristika, som vinene har, og dermed kommer vinene mere til deres ret. Pinot Noir glasset er således formet, således at vinen først ramme spidsen af tungen, hvorfor man oplever en større frugtighed i vinen, end hvis den blev drukket af eksempelvis Cabernet Sauvignon glasset, der plasker hele væsken ind bagerst i mundhulen. Det har jeg beskrevet i et tidligere indlæg.

Nu er Riedel kommet med en ny serie af glas, der meget vel kan ses som en udvikling af deres Veritas-serie. Glassene er stadig lavet til at forbedre oplevelsen ved forskellige vine, men der er kommet nye druetypiske glas til, der er kommet nye former på enkelte af glassene, hvoraf nogle har ændrede dimensioner – er blevet større eller har fået en anden fod. Men den væsentligste og mest iøjnefaldende ændring er dog, at glassene er blevet bølgede.

Koppen på Performance, som serien hedder, er lavet, så der er en slags bølgebrydere indvendigt. Dermed får glasset indvendigt en større overflade, så når vinen slynges rundt i glasset, brydes væsken mod disse riller, og vinen får mere luft. Det er altså ikke for syns skyld.

Det er ikke helt ligegyldigt, hvilket glas man drikker sin vin af. Står den på Riesling, er Riedels Rieslingglas til højre designet til at understøtte syren og vinens slanke struktur. Omvendt med glasset til den hvide Bourgogne, hvor glasset er med til at fremhæve frugten og vinens fylde.

”Vi dekorerer ikke vores glas. Vores glas er værktøjer,” forklarede den administrerende direktør for Riedel, Maximilian Riedel, ved et presse- og salgsshow, som forhandleren H.J. Hansen Vin afholdte tidligere på året.

Godt arbejdsværktøj

Og netop som værktøj ser jeg også deres styrke, for Performance har ikke den samme æstetiske skønhed som Veritas. Selv om Maximilian Riedel understreger, at de ikke dekorerer glassene, så er bølgerne en stor del af glassets visuelle identitet. For mig giver det mindelser om facetslibninger, forgyldninger og andet unødigt dekorationshejs, der distraherer øjet fra vin og borddækning.

Dertil kommer, at Riedel har ændret eller skruet lidt på dimensionerne i Performace-serien. De er blevet lidt større. Især koppen og foden er vokset. Desværre for Old World Syrah glasset, der er et mine foretrukne universalglas, er foden vokset mere end koppen, så det i sit udseende fremstår uharmonisk og lettere gumpetung.

Men det giver så god mening, når Maximilian Riedel forklarer denne vækst med, at jo flere komponenter som frugt, syre, tannin, fad og alkohol, der er i vinen, jo større bør koppen være for at få det fulde udbytte af vinen.

Det virker også i praksis, og derfor er glassene i Performance-serien rasende gode, når man skal nyde, smage og drikke god vin. De er et fantastisk værktøj. Men kønne og æstetiske er de ikke, hvorfor mine Performance glas bor i arbejdsværelset, mens Veritas serien har plads i spisestuen.

 

Disclaimer: Dette indlæg er hverken sponsoreret eller købt af Riedel eller dennes forhandler i Danmark, H.J. Hansen Vin.

Annonce

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Dette websted bruger Akismet til at reducere spam. Lær, hvordan dine kommentarer data behandles .

Lost Password

Close