Alsace – vinturistens ferieparadis
Alsace er den perfekte turistdestination med noget for de fleste. Vinelskere kan smage sig til uforglemmelige oplevelser, de historie- og kulturinteresserede får dækket alle behov, der er sved på panden til naturfanatikeren, og gourmanden bliver mæt. Kun badenymfen bliver skuffet
Alsace er vin. Ingen vil kunne bevæge sig gennem Alsace uden at møde vinen. Alle marker i dalen er dækket med vinstokke i snorlige rækker efter sindrige geometriske mønstre, og de fortsætter op ad skråninger og bjerge, så langt øjet rækker. I villahaverne er der sjældent græsplæner med plads til at spille fodbold, for her skal der ofte også være plads til et par rækker med druer.
Her er så meget vin, at man nemt kan miste orienteringen. Men for vinturister er Alsace som at gå til en velassorteret buffet, for det hele er lagt ud for den besøgende.
Route du Vin
Vin- og turismemyndighederne i Alsace gik for mere end 60 år siden sammen om at lave vinruten, Route du Vin. Det er en 170 kilometer turistvenlig rute, der strækker sig fra Marlenheim tæt ved Strassbourg i nord til byen Thann ved Mulhouse i syd. Vejen bugter sig op og ned af den østlige side af bjergkæden Vogeserne. Man kommer igennem det skønneste landskab, hvor pittoreske landsbyer med smalle gader, bindingsværkhuse i pastelfarver med blomsterkasser og storke på kirketårnet ligger som perler på en snor.
Man kan køre i bil, cykle eller vandre langs vinruten, og små afmærkede stier fører direkte ud i hjertet af vinlandet – blandt vinstokkene, hvor man ved selvsyn kan se de forskellige druesorter og opleve vinbøndernes slid med jord og planter. Og så er den lagt, så man kommer forbi de mange vinhuse. De fleste vinproducenter er glade for at tage i mod gæster både til rundvisninger i kældrene og til smagninger. Det er både spændende og lærerigt at opleve vinen sammen med vinmageren, og oftest er der gode tilbud, hvis man køber et par kasser med hjem.
Drik vinen i marken
Begynder man i nord, er det oplagt at besøge Helfrich lige uden for Marlenheim. Her producerer familien Helfrich en række fine vine på de fire store Alsacedruer, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Riesling og Pinot Gris, men også en flot Grand Cru fra den nordligste af alle Alsaces 51 Grand Cru marker, Steinklotz. Her kan man tage vinoplevelsen til et helt andet niveau ved at købe en velafkølet Riesling fra Steinklotz-marken sammen med et par glas og tage den korte gåtur op i marken, der ligger lige ved siden af.
Skænk et glas og lad symbiosen komme til dig. En flaske fra hylden i butikken bliver aldrig den samme, når man først har prøvet at drikke vinen på selve marken blandt stokkene, hvor druerne er dyrket. Fuglene kvidrer, insekter summer, og man fornemmer duften af mark, jord og plante, man mærker fugten og vinden fra bjerget – og det hele materialiserer sig i det glas vin, du sidder med i hånden. Det bliver pludselig magisk og personligt.
Smag hele udvalget
Midt på ruten finder man den største koncentration af Grand Cru marker i Alsace. Det er ikoniske marker som Rosacker, Osterberg, Sporen, Zahnacker, Schlossberg, Brand, Hengst, Goldert m.fl. Her ligger også byen Ribeauvillé med Frankrigs ældste vinkooperativ, Cave de Ribeauvillé, fra 1895. De har 4,5 millioner (!) flasker på lager, så her går man ikke forgæves. Cave de Ribeauvillé har 40 vinbønder på kontrakt til levering og laver et varieret udvalg af vine. Det giver en god mulighed for at fordybe sig i en enkelt drue og smage sig frem til de forskellige nuancer. Eksempelvis Rieslingvinen, der smager helt forskelligt, alt efter om den kommer fra Haguenau, Silberberg, Kirchberg, Altenberg eller Osterberg markerne. Den oplevelse kan kun lade sig gøre ude hos producenterne.
Crémant og de andre
Glem heller ikke at udforske både bobler og de søde. I Alsace laver mange af de største huse også Crémant d’Alsace, aldeles glimrende mousserende vine, der passer til stort set enhver lejlighed. Men den fineste slik for voksne findes i Vendanges Tardives og Sélection de Grains Nobles. Førstnævnte høstes, når druerne er overmodne og sprængfyldte med sukker, mens druerne Sélection de Grains Nobles plukkes over flere omgange, fordi alle skal være angrebet af ædelt råd. Det er som at drikke ren nektar – men husk at spytte ud, ellers holder man ikke frem til frokost.
Alsace i køkkenet
Efter smagningerne melder sulten sig. En hurtig løsning kunne være Alsaces svar på fastfood – en Pflamkuchen. Den er som en pizza blot med creme fraiche, løg og bacon. Det traditionelle alsaiske køkken er mere tungt med surkål, pølser, terriner og sylter, men det passer så fint til vinen. Mere let er deres gourmet, hvor Alsace er den region i Frankrig med flest michelinstjerner pr. indbygger. Og så er priserne væsentligt billigere end tilsvarende restauranter i Danmark.
Det eneste problem med Alsace er i virkeligheden blot, hvordan man får den nye kærlighed med hjem. Det er en tom følelse at stå i Mulhouse lufthavn og krydse fingre for, at den ene flaske, der kunne blive plads til i kufferten også er hel, når man kommer hjem. Anbefalingen herfra til næste tur må være i bil.
Fakta om Alsace
Alsace ligger lunt i læ af bjergkæden Vogeserne, der beskytter mod al klimatisk påvirkning fra havet. Derfor er det 15.000 hektar store vinområde en af de tørreste egne af Frankrig med en nedbørsmængde på mellem 450 og 500 millimeter vand om året. Klimaet er solrigt, varmt og tørt, vinstokkene gror i 200 til 400 meters højde, hvor de får flest solskinstimer. Desuden er jordbunden i Alsace særdeles varieret og spænder lige fra meget kalkholdige marker til marker domineret af granit, ler, skifer og sandsten, hvilket er med til at give alsacevinene deres særpræg.
Alsaces druer
Netop på grund af den store diversitet i jordbunden er det muligt at dyrke mange forskellige slags druer, og det er også druerne, der giver vinene deres navn. Der er primært syv hoveddruer – Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer og Pinot Noir.
Grand Cru
Fire af Alsaces druer omtales mere ædle end de øvrige. Det er Riesling, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer, der som de eneste druer er tilladte på de 51 exceptionelle, afgrænsede Grand Cru marker, hvor klima og geografiske forhold sammen med strenge produktionskrav giver unikke og komplekse vine.
Sådan kommer du til Alsace
Der er 935 kilometer fra den danske grænse til Colmar, hvis man vælger at køre i egen bil. Hurtigere og mere bekvemt er flyvetiden på knap to timer fra København direkte til Mulhouse/Basel, der kan gøres tur-retur fra 800 kroner med Easyjet. Til gengæld er det meget begrænset, hvor mange flasker du kan have med hjem.
Bedste rejsetip!
Hægt en trailer bag på bilen og tag dine cykler med på turen. Når du kommer til Alsace, cykler du rundt til de forskellige vinerier – længere er der ikke i mellem dem – hvor du smager og bestiller de flasker, du forelsker dig i. På sidstedagen af din ferie hægter du traileren på bilen og kører rundt og samler de indkøbte kasser vin ind. Cyklerne surrer du fast oven på presenningen, og så kører du hjem med et års forbrug af den bedste alsacevin.