> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

 

Sådan smager du på vin

Smageglas på række, smageskema, spids pen og spytteskål. Tjek!

Sådan smager du på vin

Man kan nemt blive forvirret og forledt, når det kommer til at smage på vin. Men for at hive noget af højtideligheden ud af det med det samme, så er der altså ikke nogen facitliste! De smage og de indtryk, du kommer frem til ved en vin, er lige så gyldige som dem, den verdensberømte vinanmelder Robert Parker, når frem til. Der er blot den forskel, at han, altså Robert Parker, sammen med mange professionelle vinspecialister har smagt på tusindvis af vine, og derfor har et andet og bredere perspektiv og sammenligningsgrundlag. Det ændrer dog ikke ved det faktum, om du kan lide vinen eller ej, og om du fik en god oplevelse af at smage den.

Men der er trods alt er en række gode råd og tip, som hjælper til at få lidt mere ud af en vinsmagning.

Tidspunktet

Det lyder oplagt at afholde vinsmagninger om aftenen. Vin er jo forbundet med hygge, afslapning og godt samvær. Men det er er langt fra det mest optimale tidspunkt. Ved aftenstid har du været igennem en hel dag med en masse smagsindtryk. Du har fået morgenmad, frokost og aftensmad, og du har indimellem drukket kaffe, måske har du fået smagsintensiv mad som røgede pølser, hvidløg, chili, så dine smagsløg er blevet trætte.

Du skal ikke hælde så meget i glasset for at få et indtryk af vinen. Halvanden mundfuld er rigeligt. Du skal jo alligevel spytte ud, og der er som oftest en vin mere på vej.

Du skal ikke hælde så meget i glasset for at få et indtryk af vinen. Halvanden mundfuld er rigeligt. Du skal jo alligevel spytte ud, og der er som oftest en vin mere på vej.

Langt de fleste smagninger, jeg har afholdt eller været med til, har været om formiddagen – gerne ved 10-11-tiden, så morgenmaden er kommet lidt på afstand. Jeg har hørt flere argumentere for, at det mest optimale tidspunkt for en vinsmagning er torsdag kl. 11.00, fordi man da også er kommet et stykke væk fra weekendens udskejelser og samtidig er så tæt på den kommende weekend, at man (smagsløgene) er fuld af forventning. Jeg må dog her indrømme, at jeg ikke har kunnet mærke den store forskel på mandage og torsdage…

Glassene

Vinglas! Det siger sig selv. De skal være tynde, tulipanformede og med en lang stilk, så man kan slynge vinen rundt i bunden af glasset, hvorved aromaerne frigives, og man kan få alle nuancer med. Sørg for at de er helt rene, at der ikke er rester af opvaskemiddel, og så er det altid en god idé at tage dem frem et stykke tid, inden de skal bruges, så de ikke afgiver lugt fra hverken papæske eller skab.

Rækkefølgen

Inden du begynder, er det en rigtig, rigtig god idé at se på den rækkefølge, du vil smage vinene i. Tag gerne hvidvine før rødvine, og lad endelig være med at begynde med de tunge oversøiske Shiraz før de fine Pinot Noir fra Bourgogne. Smager du vine fra et og samme hus, bør du begynde med deres hverdagscuvèer før du nærmer dig deres Grand Cru’er. Slut af med de forstærkede vine, de søde og dem med ædelråd. Gør du det omvendt, kommer du til at smadre smagsløgene, og så får du ikke fornemmelsen af de første vines kvaliteter.

Det er vigtigt at have styr på udstyret, men et glas plejer at være rigeligt ved de store vinmesser.

Det er vigtigt at have styr på udstyret, men et glas plejer at være rigeligt ved de store vinmesser.

Går det alligevel galt, kan du dog neutralisere smagsløgene en anelse med lidt hvidt brød eller nødder.

Du skal slubre

Når du skal smage på vinen, kan du godt glemme de fleste af de fine manerer, du er vokset op med. Her ikke alene MÅ du slubre, du BØR også gør det. Smag på vinen – men hiv samtidig lidt luft ind i munden – gerne med lidt lyd. På den måde får du slynget vinen rundt i munden, og du aktiverer de retronasale smagsløg, så du får langt flere nuancer med.

Spyt ud!

Spyt så vinen ud igen. Nogen vil mene, at det er synd og skam, men hvis du skal holde til en hel vinsmagning, så er der ingen anden udvej. Hvis du drikker vin får at få en lille snurren i næsen, velbehag og godt humør, så trøst dig med, at du igennem en hel vinsmagning alligevel vil optage så meget alkohol, at humøret løftes lidt. Vil du være seriøs, så spyt ud! Det er ikke altid lige nemt at gøre på en elegant måde, men øvelse gør mester – også i spytning.

Har du muligheden for at besøge vinhuse, er det altid en oplevelse at få en smagning af vinene sammen med en præsentation af ejerne, her Anne Trimbach fra Domaine Trimbach i Alsace.

Har du muligheden for at besøge vinhuse, er det altid en oplevelse at få en smagning af vinene sammen med en præsentation af ejerne, her Anne Trimbach fra Domaine Trimbach i Alsace.

Vurderingen

Og så er det ellers med at komme i gang. Hav en blok og en god kuglepen klar og notér helt ukritisk alle dine indtryk ned. Du kan altid redigere i det senere, men væn dig til en fast rækkefølge – farve, duft og smag. Tilføj derefter noter om druerne, om der er fadsmag eller ej, om alkoholen er tydelig. Og til sidst… hvad konkluderer du? Kan du lide den? Hænger den sammen? Er der noget, der stikker ud (ubalanceret), og er den pengene værd?

Men for at sætte lidt flere ord på farven, så er det en god idé at have et hvidt stykke papir klar, så du kan holde glasset op foran. Der er to farver at holde øje med – kanten og kernen. Hold glasset på skrå, så der kun er en centimeter mellem vinen og kanten af glasset. Her kan du få nogle indikationer på, om det er en yngre eller en ældre vin. De yngre vine vil som regel have en lilla-tonet kant, mens de ældre oftest vil være mere brunlige, men det er vigtigt at understrege, at det kun er indikationer… Kernen er sværere at blive klog på. Farverne svinger i styrke og dybde, fra teglrøde, rubinrøde til de næsten sorte – og det hele er med til at give et samlet indtryk af vinen.

Noter alt, hvad der falder dig ind, når du dufter til vinen. Bare skriv indtrykkene ned. Bær, frugt, blomster, mineralitet, alder, fad og meget mere.

Og husk nu at spytte ud. Du kan altid gemme lidt af den vin, du bedst kan lide, og så vende tilbage til den efter vinsmagningen for at nyde et helt glas på en mere andægtig vis.

God fornøjelse!

 

 

 

Lost Password

Close