> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

Zind-Humbrechts fantastiske jordbundsfortælling

Alsace er et forholdsvist lille og begrænset vinområde, men til gengæld er diversiteten og udbuddet af vine enormt. Meget kan forklares med de forskellige druesorter, hvor man oftest taler om de syv hvide – Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewurztraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc foruden den røde Pinot Noir, som er hovedruerne i området. Den enkelte producents præferencer, stil og evner spiller naturligvis også en stor rolle for forskelligheden i Alsaces vine, men det er terroiret, der er det altafgørende.

Jordbundsforholdene og den geologiske undergrund i Vogeserbjergene er så varieret, at man kun behøver at gå få hundrede meter i en retning for at finde en komplet anderledes terroir, end det man forlod. Jorden er meget mineralrig med store forekomster af granit, limsten, skiffer m.m., hvorfor hver bjergside, kommune og mark er inddelt i flere hundrede navngivne parceller. Og det har enorm betydning for at få det optimale ud af drue og jord.

En af de store mestre udi at udtrykke diversiteten i terroiret i Alsace er Domaine Zind-Humbrecht med Olivier Humbrecht i spidsen. Han lavede for få år siden en serie af tre vine, der på bedste vis illustrerer, hvordan det mineralske terroir skinner igennem på smag og aroma, alt efter om vinstokkene er dyrket på meget granitholdig, kalkrig eller vulkansk jordbund. Derfor er vinene sat sammen fra flere forskellige grand cru marker som Brand, Goldert, Rangen m.fl., der kunne bidrage til udtrykket.

Det er ikke sikkert, at alle vil være lige opmærksomme på de enkelte vines mineralske særpræg, men åbner man alle tre og smager dem overfor hinanden, er forskellen tydelig og vildt fascinerende, hvis man har den mindste interesse for vin. Jeg smagte for nylig årgang 2016 og beskrev og anmeldte dem herunder:

★★★★★

Riesling Roche Calcaire, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Calcaire, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Calcaire, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Rielsing

Alsace, Frankrig

Den første Riesling Roche Calcaire kommer fra de af Zind-Humbrechts marker, der er mest kalkholdige, primært fra de gamle vinstokke i marken Goldert, der ligger ved Gueberschwihr lidt sydvest for Colmar.

Lys og klar i farven med en aroma af grønne æbler, lime, jasmin, en lille petroleum og – believe it or not – opløst kalk for dem, der har prøvet at kalke en væg. I smagen har frugten sin rolle, men det er med backingbandet af mineralitet og syre, der skaber en harmonisk treenighed. Let frugtsødme men tør med en behagelig og rund syre. Koncentreret og god mundfylde med noter af modne røde æbler, gul stenfrugt, lime, og petroleum.

★★★★★

Riesling Roche Volcanique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Volcanique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Volcanique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Rielsing

Alsace, Frankrig

Fra den meget stejle Grand Cru mark Rangen, hvor jordbunden er fattig og præget af vulkanske sten kommer denne Volcanique på cirka 30 år gamle stokke, der står tæt ved de endnu ældre vinstokke, der leverer druerne til domænets topvin, Clos Saint Urban. At druerne ikke indgår i topvinen er kun en gevinst, da vi for en mere beskeden pris får en flig af det ypperste i Alsace.

Dufter af modne gule æbler, lime, bivoks og sommeregn på varm asfalt. Den hører til de tørre vine, men den har også en lækker fyldig frugtsødme, der balanceres af med en sleben syre. Noter af moden pære, lime, grapefrugt og våde sten. Fyldig i munden og lang eftersmagen – en meget, meget flot alsacisk Riesling

★★★★★★

Riesling Roche Granitique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Granitique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Riesling Roche Granitique, Domaine Zind-Humbrect, 2016

Rielsing

Alsace, Frankrig

Fra Crand Cru marken Brand og andenvin til husets Grand Cru Brand. Her hører jordbunden også til den mere fattige men rig på granit. Roche Granitique er mere dyb og gylden i farven end sine to mineralske fætre. Aromaen er rig og fyldig med gule æbler, modne pære, hvid fersken, citron og våde flintesten. Fyldig og næsten cremet i smagen, der opvejes af en god rensende syre, der dog ikke er så mægtig, at den tager scenen. Tør med en lang, frisk og ren eftersmag. Et brag af en Riesling.

Alle vinene forhandles hos Erik Sørensen Vin til 275 kr. pr. flaske

 

Test dig selv: Er du skarp på vin? Test din viden med Smag På Vins quizzer

[the_ad_placement id=”after-content”]

Skriv en kommentar

Din emailadresse vil ikke blive offentliggjort. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Lost Password

Close