> Custom Text
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true }); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-2474849229167199", enable_page_level_ads: true });

Champagne til et nyt år

Test af 15 Champagner til din nytårsaften

Nytårsaften er årets fest – med stor streg under fest. Det er her, vi siger et trist farvel til et år, der har bragt mange glæder – andre ’slår op’ med året, hvis det ikke har givet andet end møg og ulykke. Men lige meget hvad… det skal fejres med manér. Og hvad er mere festligt end Champagne?

Jeg kan godt lide at køre konsekvent på med Champagne nytårsaften – lige fra aperitiffen og dronningens nytårstale over forret, hovedret, desserten og til Rådhusklokkerne. Men det kræver lidt planlægning – og man skal også udvide sin horisont til at omfatte bobler, der når et stykke ud over de billige standardflasker.

Herunder er der links til 15 Champagner, der alle er topegnede til en festlig nytårsaften – de lette, de mere kraftfulde, et par roséer og en enkelt i den søde ende. Vil du også fejre nytåret med Champagne – og det kan jeg kun anbefale – er her også et par tip og nogle betragtninger om Champagne- og madparring.

 

Disse Champagner blev smagt:

Champagne Cuvée Charlemagne Grand Cru, 2010

Champagne Le Mesnil, Grand Cru

Champagne Deutz Brut, 2010

Champagne Mailly, Grand Cru, Blanc de Noirs

Champagne Mailly, Grand Cru, Brut Reserve

Champagne Billecart-Salmon, Brut Rosé

Champagne Deutz Brut Classic

Champagne Canard-Duchêne Charles VII, Brut

Champagne Bonnaire Grand Cru, 2006

Champagne, Baron de Rothschild, Brut

Champagne Pierre Trichet Premier Cru, Demi-Sec

Champagne Domaine Camille Savès Rosé, Grand Cru

Champagne Canard-Duchêne Nature Brut

Comte de Marne Brut Grand Cru, Charles Mignon

Champagne Charles Ellner, Carte d’Or Brut

 

7 tip om Champagne til menuen

Vælg en let til aperitiffen

Generelt er de kraftige champagner de bedste til at ledsage mad, mens de sarte, fine og lette Champagner er bedst som aperitif.

Ideel til skaldyr

Champagnen er en naturlig ledsager til det meste fra havet – især skaldyr. Hummer, rejer og krabber er helt genialt til Champagne. Er der jomfruhummer og kammuslinger på menuen, er det en god idé med en lidt kraftigere champagne.

Blanc de blancs til østers

Østers og Champagne er et match made in heaven. De mineralske østers, der lige får et skvis citron passer perfekt til grundnoterne i Champagne. Prøv en sprød, flot, elegant blanc de blancs sammen med østers.

Sig Champagne til sushi

Står den på sushi, er Champagne også oplagt. Selv om Champagnen er tør, så har de fleste Champagner en sur-sød balance på grund af dosagen. Og det passer perfekt med sushi-risene, der er kogt med sukker og riseddike. Selve fisken på sushien – rå laks, tun, skaldyr og rogn passer jo supergodt til.

Vintage til stegt fisk

Stegt fisk med lette grøntsager? Prøv en Champagne med alder.

Rosé og kraftfulde Champagne til hovedretten

Champagne fungerer også fint til kød. Det skal dog være den lette af slagsen med mildt tilbehør – kalv, kylling eller due. Retningen for Champagnevalget her er som ved valget af rødvin – kig efter Pinot Noir, en rosé eller en kraftig blanc de noirs.

Sødere til sødt

Det søde passer også aldeles glimrende til Champagne, men det er her, man skal træde varsomt. En hovedregel er, at en dessert skal have en vin, der er lidt sødere end desserten. Og så er det meste Champagne udelukket. Test det selv med et stykke kransekage og en tør Champagne. Din mund vil krympe helt sammen, og det er hverken en tjeneste til dine smagsløg, kransekagen eller Champagnen. Skal det være, så vælg en Champagne demi-sec eller vær konsekvent og nyd de gode bobler først og tag et stykke kransekage senere.

Godt nytår!

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonce

Lost Password

Close